Teknolojinin Getirmiş Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Psikolojik olarak oldukça hassas varlıklar olduğumuzu söylemek gerek. Sürekli olarak etkilenecek bir şeyler buluyor, çevremizde olan bitene kişiliğimize has tepkiler veriyoruz. Bilimsel olarak bu tepkilerin sınıflandırmak oldukça zor. Yine de çoğu insanda görülen yaygın semptomlar, psikoloji bilimiyle uğraşan araştırmacıların dikkatini çekiyor. İlginç, ancak bir o kadar da yerinde bir tespitle, son 10 yıllık dilimde en çok psikolojik rahatsızlığa neden olan şey ise teknoloji. Bu yazımızda teknolojinin getirdiği hastalıkları anlatacağız.
Türkiye’de resmi araştırmalara göre 54.33 milyon internet kullanıcısı var, sadece 44 milyonu mobil cihazlardan sosyal medyaya giriş yapıyor. Her gün ortalama 7 saatimizi internette harcıyoruz. Şimdi burada araya girip “Daha az ya daha çok internetteyim” diyebilirsiniz, en nihayetinde ortalama bir değerden bahsediyoruz. Teknolojinin getirdiği hastalıklar birer bağımlılık türü de diyebiliriz. Eğer bu konuda anlaştıysak, şimdi de en az birisine sahip olduğunuz tekno-psikolojik e-hastalıklara geçelim. Teknolojinin getirdiği hastalıklar pek çok farklı açıdan incelenebilir.
-
İnternet Siniri
Daha çok genç ve orta yaşlı kesimde ortaya çıkar. Gençlerde oyun yüzünden oluşur. Oyunlara kendini çok kaptıran yeni nesil kaybetmeyi sevmiyor. Pek çok genç kaybettiği oyunların hıncını bilgisayarlarından ya da ekipmanlarından çıkarıyor. Bir diğer sebep ise düşük performans. Bilgisayarınızın özellikleri size yeterli gelmiyorsa sinirlenebilirsiniz.
-
Çalmayan Zil Sesi
Eğer farklı bir işle meşgulken telefonunuzun çaldığını sanıyorsanız, hayalet zil sesi semptomuna sahipsiniz. Benzer şekilde titreşimler için de geçerli olan bu sendrom, özellikle uykusuz olduğunuz anlarda “bana öyle geldi” dedirten çok an yaşatıyor.
-
Ben Merkezli Olmak
Eğer siz de kendi adınızı internette sık sık arattırıyorsanız EGO sorununa kapılmışsınız demektir. İsminizin geçtiği yerlere göz atıyor, görsel aramada ne kadar gözüktüğünüz çok merak ediyorsanız ego sörfü semptomuna sahipsiniz.
-
Nomofobi
Telefonunuzdan bir türlü ayrılamıyor, ev içerisinde oda değiştirirken bile yanınızda götürüyor, şarjı bittiğinde deliye dönüyorsanız en yaygın görülen bir başka bozukluğa sahipsiniz. Açık bir şekilde telefon bağımlılığınız var. Çoğu kişi ilk duyduğunda muhtemelen reddediyor, bizden söylemesi.
-
Her Durumda İnternete İnanmak
Eğer sizde her sıkıştığınızda internetten yardım alıyorsanız veya yazılanlara inanıyorsanız siz de bir çeşit hastasınız. Unutmayın ki internette yazılanları da sizler gibi insanlar yazdı. Doğruluk derecesi belli değil. Sırf insanların yazdıklarına göre canınızı sıkmayın.