Dünya Sağlık Örgütü’nden Video Oyun Çağrısı
Geçtiğimiz yılın başlarında Dünya Sağlık Örgütü paylaştığı bir Uluslararası Hastalık Rehberinde oyun oynamanın insan sağlığına karşı etkilerinin altını çizerek, “hazardous gaming,”(Tehlikeli Oyun Oynama) ve “gaming disorder.” (Oyun Oynama Bozukluğu) adı altında iki yeni hastalık tanımı oluşturmuştu. Yayınlanan bu rehber ile bu iki tanım madde bağımlılığı ile aynı kefeye konulmuştu. Bu yazımızda video oyun oynamamız gerektiğini anlatacağız.
Günümüzde yaşanan Covid-19 salgınına bağlı olaraktan başlatılan #Evdekal hareketi ve devlet yönetimlerinin aldığı sokağa çıkma yasaklarının ve özel şirketlerin bu konuyla aldığı kararlar neticesinde insanların evde kalması ve toplumdan izole edilmesi konusunda önlemlerini almaya devam ediyor. Bundan dolayı bu kararlara büyük önem verilerek insanlar evlerinde başta oyun oynamak olmak üzere bir çok aktivite ile zaman geçirmeye devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre video oyun oynamalıyız!
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre oyun oynama bozukluğu; çevrim içi ya da çevrimdışı olabilen, kalıcı veya tekrarlayan bir oyun davranışı modeli olarak tanımlanıyor. Oyun üzerinde oyuna başlama, sıklık, yoğunluk, süre, oyuna son verme gibi konularda kontrolün bozulması.
Olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına rağmen oyuna aynı sıklıkla devam etmek veya sıklığı arttırmak. Bu davranış şekli, kişisel, ailevi, sosyal, eğitimsel, mesleki veya diğer önemli işleyiş alanlarında önemli bir bozulmalara neden olabiliyor.
Elbette bütün oyunseverlerin ve oyuncuların bildiği üzere çok uzun süre hareketsiz kalmak insan sağlığı açısından önemli bir faktör ancak bunun hastalık boyutlarına ulaşması söz konusu değil.
Şimdi ise artan vakaların ardından Dünya Sağlık Örgütü, oyunların Coronavirüs salgınının yayılmasını durdurmak ve insanların evlerinde kalması için çok önemli bir faktör olduğunu açıkladı.
Başta Dünya Sağlık Örgütünün desteklediği #PlayApartTogether kampanyasına oyun dünyasının başta gelen şirketleri ile yürürlüğe geçirildi. Diğer yandan fiziksel temastan kaçınılması için oyun dünyasının kullanılması ve çevrimiçi sosyalleşmeye önemin arttırılması ile birlikte artan vaka sayısının azalacağına dikkat çeken Raymond Chambers bütün insanları #PlayApartTogether kampanyasına katılmaya çağırdı.
Açıklamayı Twitter üzerinden Dünya Sağlık Örgütü Temsilcisi Ray Chambers şu paylaşım ile bildirdi;
We’re at a crucial moment in defining outcomes of this pandemic. Games industry companies have a global audience – we encourage all to #PlayApartTogether. More physical distancing + other measures will help to flatten the curve + save lives. https://t.co/QhX0ssN0lH
— Ray Chambers (@RaymondChambers) March 28, 2020
Uluslararası düzeyde böyle bir kampanyanın başlatılması oyun dünyası için gurur verici bir tablo oluşturuyor. Ne yazık ki evlerinde zaman geçirmeye çalışan ve pandeminin yayılmaması için sarfedilen çaba ile milyonlarca insanı farklı bir dünya ile buluşturmak için oyun dünyası kapısı herkese sonuna kadar açıktır.
Riot Games’in yeni oyunu olan Valorant için bu yazımızı okuyabilirsiniz.