Blogger İçerikler WordPress’e Nasıl Aktarılır?
Blogger, internette blog açmaya imkan sağlayan internet sitesi. Güncel kayıtlı kullanıcı sayısı 2 milyonu aşkın olan Blogger sistemi kullanıcılarına ücretsiz olarak blog oluşturmayı sağlamaktadır. 23 Ağustos 1999 yılında ortaya çıkmıştır ve ilk web siteleri Blogger tabanlı olmuştur.
Blogger’ın Avantajları
-
- Blogger herkes için ücretsiz barındırma alanı sağlar. Her Google hesabında 15 GB ücretsiz yer alabilirsiniz.
- Ücretsiz bir alt alan tabanlı blog alacaksınız, her Gmail’e 100’e kadar web sitesi oluşturabilirsiniz. Alt alan tabanlı siteniz, siteadresi.blogspot.com gibi olacaktır.
- Ücretsiz HTTPS hizmeti vermektedir. SEO’yu güçlendirmeye ve tüm blogunuzu hackerlardan korumaya yardımcı olur.
- Özel bir alan adı satın alıp, blogspot blogunuza ekleyerek kendi domaininiz üzerinden yayın yapmaya başlayabilirsiniz.
- Blogspot kullanıcıları için varsayılan şablonlara sahiptir. Ancak, sınırsız ücretsiz blogger şablonlarını yükleyebilir ve blogunuzu canlı bir hale getirebilirsiniz.
- Blogunuzda Adsense kullanarak para kazanabilirsiniz. Adsense reklamlarınızı koyun ve bugün para kazanmaya başlayın. Ancak, spam bloglarından kaçınmalısınız ve Adsense’in engellenmesine neden olabilir.
- İnternette ücretli veya ücretsiz birçok farklı tema bulabilir, keyfinize ve site içeriğinize uygun bir tanesini kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
- Bir kişinin bilgisi olmasa bile kullanabileceği kadar kolay bir kullanıma sahip.
- Blogunuzun istatistiklerine de blog admin paneli üzerinden ulaşabilirsiniz.
Blogger’ın Dezavantajları
-
- Google’ın hizmetleri olmasından ötürü burada HTTPS gibi bazı ücretsiz SEO avantajları elde edersiniz. Ama blogcu için SEO eklentisi yok malesef.
- Özel SEO etiketleri kullanarak el ile her şeyi yapmanız gerekir. Önemli zamanlarını boşa harcamanıza neden olabilir.
- WordPress, blog oluşturma deneyimini artırmak için sınırsız ve ücretsiz eklentilere sahiptir. Ancak bloggerda bu yok.
- Site urllerinizin uzun URL biçiminde olduğunu göreceksiniz. Çünkü URL’de yayınlanan yıl ve ayı otomatik ekliyor.
- Adsense başvurabilmek için sitenizi açtıktan sonra 6 ay beklemeniz gerekiyor.(.com domaini alarak bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz.)
Yeni başlayanlar için Blogger oldukça iyi bir tercih olacaktır. Sağladığı avantajlar bize fazlasıyla yetecektir ancak bir süre sonra Blogger’ın bize yetmediğini fark edeceğiz. Sitenizde “.com” olmadığı için bir süre sonra canınız sıkılacak. Ücretiyle bir domain kiralayacaksınız. Daha sonra benim neden kendime özgü bir mail adresim yok diye soracaksınız kendinize. Bunun üzerine çeşitli hizmetler alacaksınız. Blogger’ın link yapısı gözünüze çarpacak. Otomatik olarak eklenen yıl ve ay kötü bir görüntü oluşturacak. Sitenizin gelişimi hoşunuza gitmeyecek, bunun sebebi SEO olarak zayıf kalması.
Blogger alt yapısı bize yetmediği zaman WordPress ile tanışmaya başlayacağız. WordPress, GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel yayın sistemidir. B2/cafelog projesinin resmi devamı kabul edilir. WordPress bir CMS’dir. WordPress’in bir çok özelliği mevcut. İnternetteki sitelerin %32’si WordPress tabanlı.
Blogger Siteler WordPress’e Nasıl Aktarılır?
Peki tamam, ben zaten işimi büyütmek, kurumsallaşmak adına Blogger’dan WordPress’e geçmek istiyorum ama en verimli sonuçları almak adına hangi hosting firmasını tercih etmeliyim ?
Bu sorunuza cevap olacak, bilimsel verilere dayalı, tamamıyla objektif bir yazım mevcut. En iyi Hosting Firması Türkiye – Verilerle İnceleme
Host firmanıza karar verdikten sonra domain isminizi ve hosting paketinizi almanız gerekli. Hosting ve Domain satın alma işlemini tamamladıktan sonra aldığınız hosting paketi üzerine WordPress kurmalısınız.
Öncelikle yeni kurulumunu yaptığınız wordpress blogunuzun admin paneline giriş yapın ve Eklentiler >> Yeni Ekle sekmesine tıklayın. Ardından sağ üst köşede bulunan Eklentilerde Ara kısmına Blogger Importer Extended yazıp aratma yapın. Aratma sonucunda Blogger Importer Extended eklentisi alttaki resimde olduğu gibi sol tarafta çıkacaktır. “Şimdi Kur” butonuna tıklayıp eklentiyi kurun.
Şimdi kur butonuna tıkladıktan sonra WordPress eklentiyi otomatik olarak yükleyecektir. Yükleme tamamlandıktan sonra “Eklentiyi Etkinleştir” butonuna tıklayıp eklentiyi aktif hale getirin.
Eklentiyi etkinleştirdikten sonra WordPress sizi direkt olarak Yüklü Eklentiler sayfasına yönlendirecektir. Bu sekmeden yüklemiş olduğumuz eklentinin hemen altında yer alan “Start” butonuna tıklayarak taşıma işlemini başlatın.
Start butonuna tıkladıktan sonra eklenti işleme başlamak için sizden onay isteyecektir. “Ok, let’s go!” diyerek onaylayın.
İşlem başladıktan sonra eklenti Blogger hesabınıza erişim sağlamak için sizden izin isteyecektir. “İzin Ver” diyerek işleme devam edin.
Eklenti, Google hesabımınıza kayıtlı olan tüm Blogger bloglarınızı karşınıza listeleyecektir. Bu listeden WordPress’e taşımak istediğiniz Blogger blogunuzu seçin.
Ardından “Convert Formating” ve “Preserve slugs” seçeneklerini işaretleyip, “Start Import” seçeneğine tıklayın.
İşlem tamamlandıktan sonra eklenti size, Blogger blogunuzdan WordPress blogunuza aktarılan içeriklere yazar olarak kimi atayacağını soracaktır.
Otomatik olarak Blogger blogunuzun yazar ismi karşınıza gelecektir fakat yazılarınızın farklı bir yazar ismine atanmasını isterseniz, “create a new one” seçeniğinden atayabilirsiniz. Yazar seçimini yaptıktan sonra “Assign authors” deyip işleme devam edin.
Artık sitemizdeki içerikleri WordPress’e aktarmış olduk. İçeriklerin çoğu düzgün olarak gelmiştir. Blogger’da olmayıp, WordPress’te olan “Öne Çıkan Görsel” özelliği yüzünden yazılarınızın görselleri gözükmeyebilir. Bu görselleri tek tek düzenlemeniz gerekiyor. Görselleri düzelttikten sonra çeşitli eklentiler ile sitenizi üst sıralara taşımaya başlayabilirsiniz.