Teknoloji

Avrupa Birliği Google’a İnceleme Başlattı

Avrupa Birliği, teknoloji şirketi Google’a rekabet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla açtığı davada karar verdi. AB, Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a 4,3 milyar avro para cezası vermişti. Avrupa Birliği- Google ilişkisi o günden beri soğuk ilerliyor.


AB, Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı  gerekçesiyle Google’a 4,3 milyar avro para cezası vermişti. Daha önce de Komisyon Google’a 2.4 milyar euro ceza kesmişti.  Google, endüstri şartlarını ihlal ettiği ve Android üzerinden haksız rekabet oluşturduğu cezasıyla verilen 5 milyar dolarlık cezayı temyize götürdüğünü açıklamıştı ancak istediği sonucu elde edememişti. 

Google tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekildeydi:

“Android herkes için daha fazla seçenek yarattı, daha az değil. Güçlü bir ekosistem, hızlı inovasyon ve daha düşük fiyatlar yoğun rekabetin ayırt edici özellikleridir. Komisyon’un kararını temyize götüreceğiz.”

Bugün ise  Avrupa Birliği, Google için bir soruşturma başlattı, eğer yeterli kanıt toplanırsa, dosya mahkemeye sevk edilecek.

Avrupa Birliği, Google hakkında inceleme başlattı

Avrupa Birliği, bir süredir Google’ın yaptığı her şeyi inceleme altına almıştı. Birlik, tekelleşmeye kesinlikle karşı dururken, Google’ın bir çok farklı şekilde yasaları çiğnediğini düşünüyor. Şu anki soruşturmaya bakılırsa, şu an Google bilgileri incelenirken bu durum için kanıt aramaya devam ediyor. Son 17 ayda, Google bir çok farklı davadan dolayı 8.76 milyar Euro gibi bir para cezası ödemek zorunda kaldı. Bu para cezalarının sebeplerinden biri de yine Google ürünü olan dominant işletim sistemi Android üzerinde Google Chrome’un kullanılması konusunda baskı olması ve arama motoru olarak Google’ın varsayılan olarak atanması. Kurul ise şu an Google’ın AdSense reklam hizmetlerine odaklanmış durumda.

Yapılan anketlere göre kullanıcıların yüksek çoğunluğu Google’ın arama yaparken nasıl bir algoritma kullandığını öğrenmek istiyor. Arama motorunun yanında reklamları kullanırken bizden ne gibi bilgiler aldığı konusunda da bilgi sahibi olmadığımız durum, artık bir çok kişinin gözüne batmaya başladı diyebiliriz.
Özellikle Google AdSense’in reklam algoritması konusunda bilgi sahibi olmayışımız, Google’ın kullanıcılardan yüksek oranda bilgi çaldığı düşüncesine itiyor. Belki de bilgisayar ya da telefon fark etmeksizin yaptığınız her hareket kaydediliyor, analiz ediliyor ve reklamlar bunun sonucu olarak karşınıza çıkıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı