Nasıl Yapılır?

ÖSYM Fotoğraf Değiştirme Nasıl Yapılır?

ÖSYM fotoğraf değiştirme işlemini yaparak sınav başvurusunu tamamlamak isteyen binlerce vatandaş, bu işlemin nasıl gerçekleştirilebileceğini internet üzerinden araştırmaya başladı. ÖSYM fotoğraf değiştirme işlemi için öncelikle ÖSYM AİS ya da E-Devlet şifresine ihtiyaç duyacak olan adaylar, buna göre sonraki adıma geçebilecekler. ÖSYM fotoğraf değiştirme işlemi hakkında bilgi sahibi olmayan adaylar sisteme girdiklerinde biraz korkabilir. Ancak bunda herhangi bir sorun yok. Çoğu kişi sınav dönemi haricinde ÖSYM hesabına girmediği için uyarıları görmüyor. Sınav döneminin gelmesiyle birlikte pek çok kişi hesabında “Fotoğrafınızın geçerlilik süresi dolmuştur.” uyarısını gördü. ÖSYM fotoğraf değiştirme işlemi için yapmanız gereken birkaç küçük işlem var.

ÖSYM fotoğraf güncelleme işlemi için ilinizde bulunun ÖSYM binasına giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa iletişim numarası sayesinde arayarak bilgi alabilirsiniz. ÖSYM binasına gittiğinizde fotoğrafınızı çekecekler ve güncelleyecekler. ÖSYM fotoğraf güncelleme işlemi için herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yok, bu işlem tamamen ücretsiz. Fotoğrafınızı değiştirmeye gitmeden önce yanınıza kimlik kartınızı almayı unutmayın. Fotoğraf değiştirme işlemini dilekçe ile de yapabilirsiniz. Fotoğraf değişikliği yapmanız için ilk aşama aşağıda gördüğünüz dilekçeyi doldurmanız gerekiyor. Açıklayıcı olabilmek için dilekçeyi numaralandırıp sizlere anlatacağız.

ÖSYM fotoğraf değiştirme dilekçesi

  1. Kimlik bilgilerinizi girin.
  2. Evrak Referans Numaranızı yazacağınız yerdir. Evrak Referans Numarasına ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ndeki hesabınızdan ulaşabilirsiniz.
  3. Sınav adını, yılını ve dönemini belirtmeniz gerekiyor.Hangi sınava giriyorsanız onu yazınız.Eğer başvuruyu yaptığınız sınav dönemindeki sınava kayıt olmadıysanız fotoğraf değişikliği başvurunuz geçerli olmayacaktır.
  4. Telefon numarası, mail adresiniz gibi iletişim bilgilerinizi girin.
  5. Bu kısım ise açık adresinizi ve posta kodunuzu yazacağınız yer. Posta kodunuz bulunduğunuz merkez ilçe ya da ilçenin posta kodudur. 
  6. Bu alana ise fotoğraf değişikliğini neden yapmak istediğinizi anlaşılır bir dille yazın.

Adres : ÖSYM 06800 Bilkent / Ankara

Tel : 444 6796 (ÖSYM) (Çağrı Merkezi)

NOT: Fax ve e-posta ile yapılan başvurular dikkate alınmıyor.

Dilekçeyi doldurduktan sonra yapacağınız ikinci işlem ise nüfus cüzdanı örneği almanız. Nüfus cüzdanı örneğini bağlı bulunduğunuz muhtarlıklardan ya da nüfus müdürlüklerinden alabilirsiniz. Son olarak da iki adet fotoğrafa ihtiyacınız var. Fotoğrafın son 6 ayda çekilmiş olmasına dikkat edin. Fotoğraflardan biri  nüfus cüzdanı örneğinin üstünde muhtar ya da görevli memur tarafından zımbalanıp mühürlenmiş olacak, diğerini ise dilekçe ve nüfus cüzdanı örneği ile zarfın içine koyacaksınız. ÖSYM’ye göndereceğiniz postanın iadeli taahhütlü olmasına dikkat edin. Böylece postanın ulaşmaması ya da incelenmemesi durumunda hem içinde kimlik bilgilerinizin bulunduğu postanız tekrar size gelecek hemde itiraz durumunda ÖSYM’ye posta gönderdiğinizi ispat edebileceksiniz.

  • Fotoğrafın onaylanması, onay sürecinde olması ne demektir?
    Çekilen her fotoğraf ÖSYM tarafından kontrol edilmektedir. Çekildikten sonra henüz onay süreci bitmemiş fotoğraflar onay sürecinde gözükmektedir.
  • Fotoğrafın geçerlilik süresi ne demektir?
    Geçerlilik süresi sadece yeni sınav başvurusu esnasında dikkate alınmaktadır.
    Başvuru merkezlerinde çekilen bir fotoğrafın geçerlilik süresi ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından 50 ay olarak belirlenmiştir. Adaylar başvurularını tamamladıktan sonra fotoğraflarının geçerlilik süreleri dolsa bile ilgili sınava girebilecekler ve sınava bağlı tercih bildirimlerini yapabileceklerdir.
  • Fotoğrafımı değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?
    Fotoğraflar sınav güvenliği gerekçesiyle 45 ay boyunca değiştirilemez.
    Belgelendirmek koşuluyla özel durumları olan adaylar dilekçe göndererek fotoğraf değiştirme talebinde bulunabilirler.

Kamuda bilgisayar mühendisi olmak için yapmanız gerekenler için “Kamuda Bilgisayar Mühendisi Nasıl Olunur?” rehberimizi okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı