SSL Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar?
SSL nedir?
SSL nedir sorusu oldukça sorulan bir sorudur. SSL (Secure Socket Layer), internet dünyasında sıkça rastladığımız bir terimdir. Genel olarak e-ticaret sitelerinde karşımıza çıkmaktadır. Türkçe anlamı Güvenli Giriş Katmanı olan SSL, kişisel gizlilik ve güvenirliği sağlar. Ağ üzerinde veri transferi esnasında bilginin bütünlüğünü ve gizliliğini korur. Netscape tarafından geliştirilen güvenlik protokolü, sunucu ile istemci arasında oluşan iletişimi şifrelenmiş şekilde yapılabilmesine imkan verir.
SSL güvenlik protokolü tüm web sunucuları ve tarayıcıları tarafından desteklenmektedir. Milyonlarca internet sitesinin güvenli veri iletişimi sağlamaya yarayan SSL fonksiyonunun çalışması için sunucuda bir anahtara, istemci de ise bir sertifikaya ihtiyaç duyulmaktadır.
SSL protokolü nasıl çalışır?
SSL protokolü Public Key ve Private Key ismi verilen anahtarların kullanımına bağlı bir kodlama yöntemine dayalıdır.
SSL kodlamada iki adet anahtar vardır. Bu anahtarlar dijital ortamda yazılmış kodlardır. Anahtarın kitlediği veriyi sadece diğer anahtar açabilir. SSL protokolünün otomatik olarak oluşturduğu anahtarların biri (private key) sunucuda kalırken diğer anahtar (public key) ise iletişim kurmak istediğiniz istemciye gönderilir.
SSL ile SEO ilişkisi
İnternetin gelişmesi ve kullanım alanlarının artmasıyla birlikte güvenlik konusu önemini oldukça artırmıştır. Hem ziyaretçinin güvenliği hem de site güvenliği sağlanması SSL protokolü ile gerçekleşmektedir. Google’ın belirlediği SEO kriterlerinden biri de bu SSL sertifikasıdır. Google arama motorunda sitenizin daha hızlı yükselmesi açısından SSL kullanmalısınız. Ancak tabii ki de sıralamanın yükselmesi için bir tek bu durum yeterli olmayacaktır.
SSL sertifikasının özellikleri
SSL sertifikasında bağlantı gizlidir. Gelen bilginin kodlaması ve şifreyi çözmesi esnasında güvenliği sağlar. SSL protokolünde haberleşen uçların kimlikleri doğrulanabilir, doküman arşivi oluşturulması kolaylaştırılabilir. Mesaj akışı ve mesajın bütünlüğünün kontrolünü de içeren bağlantı güvenilirdir. Veri aktarımında gönderici ve alıcının doğru yerler olduğunu teyit eder. Aktarılan verilerin tarih ve zamanını doğrular.
SSL sertifikasının Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer, Safari gibi modern web browserları desteklemektedir. Comodo SSL, Thawte, Rapid SSL gibi markalar yaygın şekilde satılan SSL sertifikalarıdır.
SSL protokolü üç türe ayrılır. Bunlar Alan adı doğrulama, Kurumsal doğrulama ve Genişletilmiş doğrulamadır.
Http ile Https arasındaki farkları öğrenmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.